Breaking News
Home / Teknologi / Ngolah data-data sing gedhe banget

Ngolah data-data sing gedhe banget

Sampean wis nate ngrasakne jaman tahun 90an ra, ngitung, nyimpen data isih nganggo disket sing isine mung 360 kb ? Hahahaha … katon tuweke yo sing nulis .. yo wis ben, pancen wis tuwo kok. Eling banget, nyimpen nganggo dbase, nek datane wis meh sa yuta, tabele kerep banget rusak, terus dibeneri siji-siji sing suwene ra jamak, nganggo komputer 286.

Saiki wis beda cah, ngitung data (records) cacahe milyaran ora sah mumet, rasah wedi. Gampang tur regane uga wis murah, ora sah dadak tuku super komputer sing regane milyaran, cukup i7 ram 32 yowis cukup, cacahe pitung iji wae kok.

Nang kene, aku meh crita, bab “hadoop”, meh nggo ngolah data-data sing gedhe banget, cacahe 100 milyar jumlah datane. Isih nganggo hdfs, urung nganggo accumulo utawa hbase disik. Kas install operating systeme, aku nganggo centos, ning ubuntu utawa liyane yoiso kok. Aku install nggo supermicro, dual quad xeon, ram 128 gb, harddiske isih sata, cacahe papat, totale 16 tb sak ijine server.
Ngitung 100 milyar paling2 mung sak wetara detik kok, iso nggo pivot table, distinct lan liya-liyane, sing nek nanggo mysql, postgresql, mssql, oracle, netezza lan liya-liyane ngitu data sak milyar, suwene pol, nganggo hadoop … hmmm .. cepet kok, aku wis jajal.
Iki ae lagi kepingin ngitung data-data sing cacahe 400 milyar records, gede file kira-kira 40 tb
iki gambar harddiske, wis kaya bakul harddisk ya .. haha

harddisk-kanggo-hadoop
harddisk kanggo hadoop

Pingin reti pie carane ? hahahaha iki gaweyanku ben dinane, ora rahasia banget. Nek pingin reti, yo kontak2 wae, nibakne respon nang komentar yo

About Werkudara Kribo

Kumpulane para programmer lan sysad, pokoke wong sing milih ngotak-atik komputer timbang dolan karo pacare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *